Föreningsinformation
Klubbens historia
Så började det…
På våren 1972 samlades en grupp förhoppningsfulla handbollsspelare i Folkets hus, numera Valhall, i Hultsfred. Deras ambition var att bilda en handbollsförening och utse en styrelse. Anledningen till detta var att den tidigare korphandbollen gradvis hade börjat avta, och ett antal handbollsintresserade lärare, tidigare förknippade med korphandbollen, hade nu fått sällskap av äldre och yngre spelare, inklusive den meriterade Ronny Nyström från allsvenska Hallby i Jönköping.
Beslutet att starta en handbollsförening blev definitivt efter en avgörande träningsmatch på bortaplan mot det etablerade Högsby HK, som hade funnits i flera år. Hultsfreds lag vann den spännande matchen med 20–19, och det var där och då beslutet togs!
Den första styrelsen bestod av idel aktiva spelare och i den ingick bland annat Rune Landberg (ordförande), Karl-Erik Andersson, Ivar Klavins, Christer Sandahl och Lars Andersson. Hultsfreds handbollsförening upptogs i Riksidrottsförbundet den 24 april 1972.
Jarl-Boie Boman och Gösta Ekerstad, båda själva aktiva spelare, tog på ett förtjänstfullt sätt initiativ till att utbilda ungdomsspelare. Deras engagemang och insatser ledde till att föreningen redan under sitt andra verksamhetsår kunde delta med två lag i de småländska ungdomsserierna.
Debutmatchen för representationslaget ägde rum i första omgången av DM mot det starka Västerviks HF. Mot alla odds vann Hultsfreds HF den spännande matchen med 21–19 efter förlängning, vilket skapade en sensationell atmosfär inför en entusiastisk publik i Lindblomshallen. Det var verkligen en lovande början! I seriespelet, motsvarande dagens division 3, hamnade laget på en imponerande andra plats och var det enda laget som kunde ta poäng från suveräna seriesegraren Västervik.
Det kan nämnas att första verksamhetsårets omsättning uppgick till blygsamma 6200 kr.
... och så fortsatte det
Även under det andra året lyckades representationslaget placera sig på en andra plats bland A-lagen i serien och erbjöds därmed en plats i division 2 för den kommande säsongen. Trots viss tvekan accepterades erbjudandet, men det något ålderstigna laget kämpade tappert i den elitbetonade serien och hamnade till slut på näst sista plats. Följaktligen tvingades föreningen att kliva ner till division 3 inför nästa säsong.
Efter denna omstrukturering sattes en viktig framtida målsättning för föreningen – att genom ett brett och gediget arbete med ungdomsspelare på sikt bygga upp ett stabilt division 2-lag, där majoriteten av spelarna skulle komma från föreningens egen uppfödning. Denna vision tog tid att förverkliga, men efter ett drygt decennium kunde föreningens A-lag äntligen erbjuda sin hemmapublik spännande och framgångsrika matcher i division 2.
Det är värt att notera att föreningen även spelade i division 1 södra, men det skedde, för att vara ärliga, med hjälp av några "importerade" spelare.
En av de mest betydande faktorerna som har bidragit till den förbättrade standarden på senior handbollen är den spelande tränaren Johan Sörensson. Efter att ha tillbringat några läroår i elitlaget GUIF i Eskilstuna återvände han för drygt tio år sedan till sin moderklubb med nya och framgångsrika idéer om hur handboll bör spelas. Hans återkomst har verkligen satt sin prägel på föreningens spelstil och prestationer.
En förutsättning för bibehållandet av konkurrenskraftiga seniorlag är alltså en fungerande ungdomsverksamhet och det är också på ungdomssidan som föreningens största framgångar kommit. Ett stort antal DM – segrar och ett otal seriesegrar har under årens lopp spelats hem av föreningens pojkar och flickor. Många spelare har dessutom uttagits till Smålandslaget i en årligen återkommande turnering mellan Sveriges samtliga hanbollsdistrikt.